Kan kunsttherapie de symptomen van autisme verzachten?

15 Apr, 2024

Wat is de invloed van een therapie met traditionele Thaise weefkunst op de kwaliteit van leven en klinische symptomen van kinderen met autisme? Deze vraag is onderzocht in deze gerandomiseerde gecontroleerde trial in een kinderziekenhuis.

Aan de trial deden 23 kinderen met autisme mee. Uitkomstmaten waren de Childhood Autism Rating Scale – second edition (CARS-2) en de Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL). Meetmomenten waren vooraf aan de interventie en na drie en zes maanden. De kinderen, met een leeftijd tussen de zeven en zeventien jaar, werden gerandomiseerd toegewezen aan de interventiegroep (N = 11) en een groep die de interventie pas na een wachtperiode van drie maanden kreeg (N = 12). De kinderen voerden samen met hun ouders tien weefsessies uit. Eerst drie maanden in het ziekenhuis en vervolgens nog eens drie maanden thuis. De wachtlijstgroep begon drie maanden later en deed toen dezelfde weefselsessies.

Na de eerste drie maanden weeftherapie was er in de interventiegroep een significante verbetering te meten in de CARS-2- en PedsQL-scores. In de wachtlijstgroep werd hierin geen significant verschil gevonden. Nadat de wachtlijstgroep met weeftherapie was begonnen, werd bij hen eveneens drie maanden later een significante verbetering geconstateerd in zowel CARS-2- als PedsQL-scores.

Aan het einde van de trial, na zes maanden, bleven deze verschillen bij alle deelnemers wat betreft CARS-2 en PedsQL-scores significant. De onderzoekers concluderen dat deze bevindingen suggereren dat traditionele Thaise weeftherapie effectief lijkt te zijn om de klinische symptomen en kwaliteit van leven bij autistische kinderen te verbeteren.

Bronvermelding:
Prasitwut, P., & et al. (2024, 15 maart). Effectiveness of Fabric Weaving Therapy for Children with Autism Spectrum Disorder: A Randomized Waitlist-Controlled Trial. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 30 (3).

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter